Западът е готов да нанесе удар на всяка страна, да я превърне в епицентър на криза, да провокира цветна революция и кървава баня, заяви днес руският президент Владимир Путин по време на видеоконферентен разговор с ръководителите на разузнавателните служби на страните от Общността на независимите държави, предадоха световните агенции.

"Следвайки своите цели, геополитическите ни противници, нашите опоненти, както ние съвсем неотдавна говорихме, са готови да нанесат удар на всеки, на всяка страна, да я превърнат в епицентър на криза, да провокират цветна революция и да отприщят кървава баня", каза Путин.

"Ние не веднъж сме виждали всичко това", допълни той.

"Като се вкопчва към миналото и се опитва да провежда политика на диктатура във всички сфери – от международните отношения и икономиката до културата и спорта, - самият този прословут колективен Запад създава нови и нови проблеми, още и още кризи. При това той не се гнуси да използва всички средства за оказване на натиск върху страните, които избират суверенен път на развитие", каза Путин.

Според руския президент в момента тече процес на "неумолимо разрушаване" на "еднополярната хегемония". "Това е обективната реалност, с която Западът категорично не желае да се примири", заключи той.

Междувременно от днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова каза, че Русия проучва възможностите за провеждане на среща между руски и американски преговарящи, които да обсъдят знаково споразумение за контрол на ядрените оръжия.

Москва е отворена за подновяване на договора с Вашингтон за мерки с цел по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, посочи Захарова.

Тя допълни, че Русия се надява, че започнатите съвместни планове със САЩ за усвояване на космическото пространство ще бъдат реализирани. "Ръководим се от това, че независимо от безпрецедентното изостряне на руско-американските отношения по вина на Вашингтон, запазването на прагматичното взаимодействие в космоса е в интерес и на двете страни", каза Захарова, цитирана от ТАСС.

Тя коментира и темата за течовете от газопроводите "Северен поток". "Има абсолютен печеливш от тази ситуация – това е Вашингтон", каза Захарова. Според нея спирането на газоподаването от Русия за Европа ще помогне на САЩ да увеличат доставките си на втечнен природен газ за континента.

"През юли точно там - в района на остров Борнхолм, НАТО проведе учение, при което използва дълбоководно оборудване", изтъкна Захарова. "Много ни се иска да вярваме, че международното разследване за случилото се с газопроводите в Балтийско море ще има обективен характер", каза говорителката на руската дипломация.