Всеки "нормален човек" би бил възмутен от кадрите с "окървавени деца" в ивицата Газа, но руснаците трябва да "запазят трезва преценка", заяви днес руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Путин коментира размириците в населения предимно с мюсюлмани република Дагестан в Русия на 29 октомври, когато стотици хора нахлуха на летището на регионалната столица Махачкала в търсене на евреи, които току-що били пристигнали с полет от Тел Авив.

 

Путин обвини Украйна и Запада, че са предизвикали вълненията - твърдения, които Киев и Вашингтон отхвърлиха като неверни.

"Що се отнася до тези събития в Махачкала... беше лесно да се даде искра, много лесно. На фона на ужасите, които се случват (в ивицата Газа), е лесно да се направи това, защото... като погледнеш страдащите и окървавени деца, стискаш юмруци и в очите ти се появяват сълзи", каза Путин.

Руският президент добави: "И мисля, че това е реакцията на всеки нормален човек. И ако няма такава реакция, тогава човек няма сърце, а камък. Въпреки това ние трябва да анализираме тези събития с ясно съзнание и да разберем къде е коренът на злото."

Очевидно сварени неподготвени, властите в Дагестан успяха да евакуират пътниците на безопасно място, но едва след като автобусът, който ги превозваше, беше преследван по летището от тълпа, разгневена от израелските бомбардировки на Газа в отговор на клането на израелски цивилни граждани от "Хамас" на 7 октомври.

 

Полицията задържа над 80 души, а Путин свика на извънредно заседание шефовете на службите за сигурност, за да обсъдят какво може да се направи, за да се предотврати повторение на ситуацията, предаде БТА.

Русия, която иска незабавно прекратяване на огъня в Газа и подкрепя решението на израелско-палестинския конфликт с две държави, се опита да поддържа контакт с всички страни в конфликта между Израел и "Хамас", но разгневи израелските власти като покани в Москва делегация на "Хамас" отбелязва Ройтерс.

След това израелското външно министерство извика руския посланик, за да изрази недоволството си от действията на Кремъл.