Директорът на "Роскосмос" Димитрий Рогозин е освободен днес от длъжност. С указ на президента Владимир Путин на негово място е назначен досегашният вицепремиер на Руската федерация Юрий Борисов. 

Рогозин заема поста ръководител на Роскосмос, през последните четири години. Той беше назначен за генерален директор на държавната корпорация на 24 май 2018 г.

По-късно днес бе публикуван още един указ, с който Путин назначава министърът на промишлеността и търговията Денис Мануров за вицепремиер .

Борисов поема Роскосмос в тежък момент - след началото на войната в Украйна руската космонавтика се озова в изолация както заради санкциите, така и благодарение на поведението на самия Рогозин, който прекрати множество договори и споразумения между руската космическа агенция и западни организации.

И все пак съвместната работа между САЩ и Русия на Международната космическа станция продължава. Първото сериозно изпитание пред Борисов ще е завършването на споразумението, което ще позволи на руски космонавти да летят на американски космически кораби "Крю Драгън", както и на американски астронавти да продължат да използват услугите на "Союз". 

Предстои също така да видим дали ще има промяна на решенията, взети от Рогозин в последните дни от неговото управление - в частност преустановяването на работата на европейския манипулатор, монтиран към модула "Наука", както и дали ще продължи натискът спрямо учените на ИКИ-РАН да активират неправомерно немския прибор "eROSITA" на борда на обсерваторията "Спектр-РГ", без да се съветват с института Макс Планк. 

Никой все още не знае каква ще е политиката на Юрий Борисов по отношение на Роскосмос, но едно е ясно със сигурност - той, за разлика от Рогозин, поне е компетентен в научно отношение. Учил е във факултета по изчислителна математика и кибернетика към Московския държавен университет и също така е специалист по радиоелектроника. Рогозин беше брутално некомпетентен за длъжността си - той също е завършил Московския държавен университет, само че журналистика, и впоследствие е учил икономика.

Дмитрий Рогозин бе човекът, който заплаши България с ядрено оръжие, след като страната отказа да отвори въздушното си пространство за самолета на външния министър Сергей Лавров.  "С какво е добра "Сармат"? Няма да иска съгласие за полет от страхливите българи, злопаметните румънци и предалите общата ни история черногорци. Както и другите разни шведи." Това написа в Туитър Рогозин, който бе и бивш вицепремиер на Русия.