Руският президент Владимир Путин е укрил поне 2 млрд. долара с помощта на свои близки приятели. Това става ясно от т.нар. „Панамски документи”, които показват как богатите и влиятелни хора използват страните, определяни като „данъчен рай". Разкритията обхващат 11,5 млн. секретни документа, изтекли от четвъртата по големина офшорна адвокатска фирма в света – панамската „Мосак Фонсека”.

Според документите мрежа от офшорни сделки и кредити в огромни размери водят до руския президент Владимир Путин.

Въпреки че името на Путин не присъства в официалната документация, експерти наблюдават определена закономерност в данните, пише британският вестник „Гардиън”. Според анализатори много от близките приятели на Путин са натрупали завидно имущество чрез сделки, които няма как да са били сключени без неговата протекция.

Според изданието документите предполагат, че семейството на Путин се е възползвало от печалбите, натрупани от приятелите на президента, тъй като то е харчило от тези пари.

Офшорната схема започва в Панама, минава през Русия, Швейцария и Кипър и включва впечатляващи имоти сред които дори частен ски курорт.

Още новини ТУК

TNS.bg