Владимир Путин ще посети две малки бивши съветски републики в централна Азия следващата седмица, съобщи руската държавна телевизия. Това ще бъде първото известно посещение на руския лидер в чужбина, откакто нареди нашествие в Украйна, предава Ройтерс.

При нашествието на Русия, което започна на 24 февруари, загинаха хиляди хора, милиони бяха принудени да напуснат домовете си, а западните страни наложиха строги финансови санкции на Москва, които според Путин са причина за изграждане на по-силни търговски връзки с други сили като Китай, Индия и Иран.

Павел Зарубин, кореспондент на държавната телевизия Россия-1, отразяващ дейността на Кремъл, заяви, че Путин ще посети Таджикистан и Туркменистан, а след това ще се срещне с индонезийския президент Джоко Видодо за разговори в Москва.

В Душанбе Путин ще се срещне с таджикския си колега Имомали Рахмон, близък руски съюзник и най-дългогидишния лидер на бивша съветска република. В Ашхабад той ще присъства на среща на върха на каспийските страни, в която участие ще вземат и лидерите на Азербайджан, Казахстан, Иран и Туркменистан, съобщи Зарубин.

Последното известно посещение на Путин извън Русия беше в Пекин в началото на февруари, където той и китайският президент Си Дзинпин обявиха “безграничен“ договор за приятелство часове преди двамата да присъстват на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри.

Русия твърди, че е изпратила войски в Украйна на 24 февруари, за да намали военния капацитет на съседната си страни и да предотврати възможността тя да бъде използвана от Запада, за да заплашва Русия, да изкорени националистите и да защити рускоговорещите източни области. Украйна нарича нашествието завземане на земя в имперски стил.