Днес руският президент Владимир Путин ще събере на масата за преговори в Сочи президента на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателя на Армения Никол Пашинян, посочи ИНтерфакс.

Тристранната среща на върха ще бъде предшествана от отделни разговори между руския президент и неговите азербайджански и арменски колеги, съобщи пресслужбата на Кремъл.

"Планира се да се разгледа изпълнението на тристранните споразумения на лидерите на Русия, Азербайджан и Армения от 9 ноември 2020 г., 11 януари и 26 ноември 2021 г., както и по-нататъшни стъпки за укрепване на стабилността и сигурността в Закавказието. Ще бъдат обсъдени и въпроси, свързани с възстановяването и развитието на търговските, икономическите и транспортните връзки", се казва в изявлението.

Пашинян инициира извънредната среща на върха на ОДКБ миналия петък, за да обсъди чрез видеоконферентна връзка "съвместни мерки за подпомагане на Армения" след последното влошаване на ситуацията на армено-азербайджанската граница.

От няколко дни напрежението по границата между Армения и Азербайджан ескалира. Ереван твърди, че Азербайджан е нападнал арменска територия. Действия се развиват и извън Нагорни Карабах. В същото време и Армения, и Азербайджан твърдят, че другата страна е виновна за ескалацията, за да провали преговорите за съдбата на спорната територия.

По време на срещата на държавните глави на страните от ОДКБ Путин увери, че "Русия прави всичко възможно за нормализиране на арменско-азербайджанските отношения" и припомни, че "от древни времена Русия традиционно подкрепя Армения в осигуряването на сигурността на нейния народ".

Путин изрази увереност, че само последователното изпълнение на разпоредбите на съвместните изявления на лидерите на Русия, Армения и Азербайджан ще доведе до сключването на мирен договор между Баку и Ереван.