Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Пекин, където ще се срещне с китайския си колега Си Цзинпин, съобщиха руските информационни агенции.

Самолетът на руския лидер кацна малко преди 9,30 ч. местно време в китайската столица, а това е първата му визита в голяма световна сила след началото на инвазията в Украйна през февруари 2022 г., посочва Франс прес.

В Пекин руският президент ще остане два дни - днес и утре, предаде ТАСС.

Работният график на Путин в Китай ще е доста натоварен. Първият ден от визитата си руският лидер ще посвети на двустранни срещу с колегите си, които вземат участие в Третия международен форум на инициативата "Един пояс, един път". Планирани са преговори на Путин с президента на Виетнам - Во Ван Тхъонг, с премиера на Тайланд - Сретха Тхависин, с президента на Монголия - Ухнаагийн Хурелсух и с президента на Лаос - Тонглун Сисулит.

Междувременнно американският президент Джо Байдън ще посети утре Израел на фона на продължаващи ракетни атаки между Израел и групировката "Хамас" и нарастваща хуманитарна криза в ивицата Газа.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи за предстоящото посещение на президента Джо Байдън след седемчасови разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху. При визитата си Байдън ще се срещне с Нетаняху и ясно ще заяви, че Израел има право да се защитава. Американският държавен глава също така ще потвърди солидарността на Вашингтон, докато Израел се подготвя за наземна операция срещу бойците на групировката "Хамас" в Ивицата Газа. След това Байдън ще посети Йордания, където ще води разговори с арабски лидери за хуманитарна помощ, допълват от Белия дом.

Продължителните разговори между Блинкън, Нетаняху и неговия кабинет са довели до резултат по отношение на хуманитарната ситуация в Ивицата Газа.