Владимир Путин пристигна на посещение в Иран. Руският президент ще участва в среща на върха с иранския и турския си колега за сирийския конфликт. Трите страни си сътрудничат за намаляване на насилието в Сирия, въпреки че се на различна страна в конфликта. Русия и Иран са най-големите поддръжници на сирийския президент Башар Асад, а Турция подкрепя бунтовниците.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че ще предприеме нова операция в Северна Сирия, но Техеран и Москва се обявиха против. В Техеран Путин и Ердоган ще имат двустранна среща, на която ще обсъдят въпроса с износа на украинско зърно през Черно море, пише Reuters.

Това е първото посещение на руския лидер извън бившето съветско пространство, откакто Москва нахлу в Украйна.

Визитата на Путин в Техеран се следи внимателно, тъй като руската инвазия в Украйна промени ситуацията на международните петролни пазари, но и с оглед на предупреждението на Вашингтон към Иран да се откаже от намерението си да достави на Русия няколкостотин дрона. Техеран отрече да продава безпилотни самолети на Москва с цел последващото им използване в Украйна.

Насърчен от високите цени на петрола заради конфликта в Украйна, Техеран залага и на това, че с подкрепата на Русия ще успее да принуди САЩ да направят отстъпки по въпроса за възобновяването на ядреното споразумение от 2015 г.