Руският президент Владимир Путин подписа закон, налагащ данък от 10 процента върху свръхпечалбите на колемите компании, предадоха ТАСС и БТА.

Документът е публикуван на официалния сайт за правна информация, поддържан от руските власти.

Законът ще влезе в сила от 1 януари 2024 година. Данъкът трябва да бъде платен не по-късно от 28 януари 2024 г., ще се начислява във федералния бюджет и ще има ендократен характер. Очаква се да донесе постъпления от 300 млрд. рубли.

Данък върху свръхпечалбата ще трябва да плащат организации, чиято средноаритметична печалба за 2021 и 2022 г. превишава 1 млрд. рубли.

Предвижда се дружествата от редица категории да бъдат изключени от обхвата на данъка - малки и средни предприятия; организации, плащащи единен селскостопански данък; руски организации, създадени след 1 януари 2021 г. (с изключение на създадените след преструктуриране), чуждестранни организации, започнали дейност в Русия чрез постоянни представителства след 1 януари 2021 година.

От обхвата са изключени и компании от петролно-газовия сектор и добива на въглища. Както поясни по-рано министърът на финансите Антон Силуанов, за такива компании още през текущата година са предвидени допълнителни данъчни мерки.

Руският президент днес подписа и закон, който позволява на чуждестранни инвеститори от "неприятелски" страни да бъде забранено да държат дялове в големи руски компании и банки, предаде Ройтерс.

Според РИА правителството ще разработи списък на руските компании, обхванати от закона, включително банки и фирми със системично значение, с приходи, брой на служителите, активите или платените данъци над определен размер.