Президентът на Русия Владимир Путин подписа федерален закон, който приравнява към държавна измяна преминаването на страната на противника по време на военни действия, съобщава Газета.ру.

В Наказателния кодекс се въвежда наказателна отговорност във връзка с участието на руски граждани във въоръжен конфликт или военни действия на територията на чужда държава, когато това е в противоречие с интересите на Руската федерация.

За подобно деяние се предвижда максимално наказание от 20 години лишаване от свобода, пише Dir.bg

Това наказание може да бъде прилагано и в случай на шпионаж, както и предаване на чужда държава или чужда организация на информация, която представлява държавна тайна.

По-рано днес Путин подписа и закон за контрола на дейността на чужди агенти, който влиза в сила от 1 декември тази година. Законът е за контрол на дейността на лица, които се намират под чуждо влияние.

На такива хора се забранява творческа дейност, финансирана от бюджета. Няма да се разрешава още да дават екологична експертиза и няма да бъдат признавани от обединенията на работодателите и търговско-промишлените палати.