Руският президент Владимир Путин нарече опитите за отмяна на руската култура и самата Русия "безполезни" във видео обръщение към фестивала Tavrida.ART, проведен в Крим в понеделник.

"Това е просто глупаво. А тези, които мислят другояче, за тяхно съжаление не са си научили уроците от историята", добави Путин.

Путин отбеляза, че тази година екипът на фестивала включва и хора от "освободените територии" - от Донецката и Луганската народни републики.

"Днес вие сте заедно, готови да обедините усилия за постигане на общи цели и това означава, че знаете, че за да сте силни, трябва да сте заедно. Цялата богата хилядолетна история на Русия учи на това", каза той.

Той благодари за подкрепата на "руските герои" - доброволци и бойци в Донбас.

"Знаем, че всички трудности и изпитания са време на нови възможности и често говорим за това. Време е да бъдем дръзки и вие сте точно това", каза Путин.

Путин припомни на майките съветските времена и им върна голяма привилегия. Путин подписа указ, с който връща званието "Майка героиня", използвано в съветски времена за поощрение на жените, които имат много деца.

Почетното звание ще се дава на майки с руско гражданство, които са отгледали 10 или повече деца с руско гражданство, се казва в текста на президентския указ, цитиран от агенция "Интерфакс".

То ще бъде съпроводено с изплащането на еднократна парична награда от 1 милион рубли (около 31 380 лв.), като правителството ще определи допълнително реда за получаването им.