Започна официалната визита на руския президент Владимир Путин в Северна Корея. Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще прекарат заедно 9 часа. Освен предвидения 90-минутен разговор, графикът включва също държавен прием, чаено парти и гала-концерт. По случай визитата, столицата Пхенян е украсена с руски знамена, балони и огромни портрети на руския лидер.

Самолетът на руския президент кацна в Пхенян малко преди 3:00 часа през нощта местно време. Въпреки това той беше посрещнат на пистата от севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Това е първото посещение на Путин в Пхенян от 2000-та година. Двамата лидери се срещнаха за последно през септември в руския Далечен изток.

Срещата между Путин и Ким демонстрира "непобедимостта и трайността" на приятелството между Северна Корея и Русия, отбеляза севернокорейска държавна медия.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия и Северна Корея могат да създадат по-близки отношения, които ще укрепят доверието и ще повишат благосъстоянието на гражданите на двете държави, като ги обединят в противопоставянето им на натиска от страна на Запада.

В навечерието на визитата Путин каза още, че Северна Корея е и остава "верен, съмишленик" на Москва.

Преговорите между двамата лидери най-вероятно ще включват подписването на набор от споразумения, обхващащи всичко - от икономика, до сигурност.

Часове преди Путин да се срещне с Ким в Пхенян, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази опасения от подкрепата, която Русия може да окаже на ракетната и ядрената програма на Северна Корея. Вашингтон и Сеул обвиняват Пхенян, че доставя на Русия артилерия и друго оборудване за войната й в Украйна, вероятно в замяна на храна и военна помощ.

И двете страни отричат съществуването на оръжейна сделка.

След Северна Корея руският президент ще посети Виетнам.