Руският лидер Владимир Путин заяви на китайския президент Си Дзинпин, че желае да разшири военното сътрудничество, и приветства усилията на двете страни да се противопоставят на западното влияние.

Засегнат от безпрецедентните западни санкции заради нападението на Москва срещу Украйна, Путин се надява да засили политическите и военните си връзки с Китай.

Настъплението на Москва в Украйна е чувствителен въпрос за Пекин. Китай се опитва да се позиционира като неутрален по отношение на конфликта, но предлага дипломатическа подкрепа на стратегическия си съюзник Русия.

"Целта ни е да засилим сътрудничеството между въоръжените сили на Русия и Китай", каза Путин на Си по видеовръзка в началото на разговора, като нарече китайския лидер "скъп приятел". Ръководителят на Кремъл също така приветства усилията на Москва и Пекин да се противопоставят на "безпрецедентния западен натиск и провокации".

"В контекста на нарастващото геополитическо напрежение, значението на руско-китайското стратегическо партньорство като стабилизиращ фактор нараства", заяви Путин. "Споделяме едни и същи възгледи за причините, хода и логиката на продължаващата трансформация на глобалния геополитически пейзаж", добави той.

Тъй като Западът се стреми да намали зависимостта си от руския нефт и газ, Путин обърна поглед към енергийните пазари в Азия.

"Русия се превърна в един от лидерите по отношение на износа на петрол за Китай", каза Путин.

Руският лидер заяви, че очаква Си в Москва на държавно посещение през пролетта на следващата година.