Хуманитарната ситуация в Украйна и възможната глобална криза заради спрения износ на зърно от нападнатата страна - това са били част от темите в първия от над месец насам телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и германския канцлер Олаф Шолц.

Според информация от германската страна, 75-минутният разговор е бил посветен на войната в Украйна и начините тя да бъде прекратена. Според Путин мирните преговори се блокират от украинската страна. От Кремъл съобщават, че акцент в разговора е била хуманитарната ситуациа и по-специално евакуацията на украинските сили от последното им укрепление в Мариупол - заводът Азовстал.

Руският президент е повторил пред Шолц основната причина за атаката срещу Украйна, започнала на 24 февруари, която Москва нарича "специална военна операция" - борбата с нацистката идеология в съседната страна. Германският канцлер от своя страна отхвърлил твърдението, че "нацизмът е разпространен в Украйна".

Според германското канцлерство, в разговора с Путин Олаф Шолц пряко е обвинил Русия в затрудняването на износа на зърно от Украйна, което може да предизвика глобална криза с изхранването. Като основна причина за такава опасност  е смятана руската блокада в Черно море, наложена заради войната.

 Путин е отговорил с обвинения срещу Киев, че блокира мирния процес. 

Руският военен министър Сергей Шойгу обаче е откликнал за първи път от три месеца на обаждането на американския си колега Лойд Остин. Шефът на Пентагона е подчертал колко важно е военните от Русия и Съединените щати да поддържат комуникациите помежду си.