Президентите на Русия Владимир Путин и Куба Мигел Диас-Канел откриха днес паметник на Фидел Кастро на площад в Москва и поеха ангажимент да задълбочат връзките между страните им на фона на санкциите на САЩ срещу тях, предаде Ройтерс.

Това е истинско произведение на изкуството - динамика, движение, устрем напред. Пресъздава облика на боец, каза Путин за статуята, изобразяваща Кастро, вперил поглед в далечината. Диас-Канел отговори чрез преводач: "Според мен тя отразява личността на Фидел в борбата, както ние сме в борба днес".

Путин каза на кубинския гост, че техните страни трябва да надградят върху "солидната основа на приятелство", поставена от Фидел Кастро и съветските ръководители.

Русия е под икономически санкции от Запада заради нашествието в Украйна и се стреми да укрепи своите политически и икономически връзки с държави, които се противопоставят на САЩ. А Куба е под американско икономическо ембарго след комунистическата революция на Фидел Кастро през 1962 г., припомни Ройтерс.

В речта си пред руския парламент Мигел Диас-Канел показа своята солидарност, като пряко подкрепи изтъкнатия от Москва претекст за изпращането на войските й в Украйна. "Причините за сегашния конфликт в този район трябва да се търсят в агресивната политика на САЩ и разширяването на НАТО към границите на Русия", заяви той.