Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще стане първият лидер от НАТО, който ще посети руския президент Владимир Путин след началото на войната в Украйна. Те ще се срещнат в Сочи днес. Сред темите, които ще обсъждат е войната в Украйна, международни въпроси, двустранните отношения и сътрудничество. 

Турция и Русия, чиито регионални амбиции пораждат точки на търкания, подкрепят противоположни страни в Сирия. Това може да е проблем, тъй като от действията на Москва зависи не само сигурността на турските военни в арабската страна, но и възпирането на потенциални заплахи за турската територия. Така например, евентуална атака с подкрепата на Русия срещу сирийския район Идлиб, където в момента в близост до турската граница живеят милиони вътрешно разселени хора, може да доведе до нов бежански поток и да засили вътрешния натиск, пред който е изправен Ердоган поради засилващите се антибежански настроения, посочва "Джерузалем пост".

След нахлуването в Украйна Турция се опитва да балансира между връзките си с Русия и осъждането на агресията на Кремъл. Това позволи на Анкара да се изяви в посредническа роля между страните в конфликта, която спомогна за осигуряването на ключова сделка за доставките на зърно от Украйна към световните пазари. Както Кремъл съобщи по-рано тази седмица, сделката се очаква да бъде сред разискваните на срещата в Сочи въпроси. Разговорите ще се съсредоточат по-специално върху ефективността на споразумението за зърното, което е ограничено във времето за срок от четири месеца, след което може да бъде удължено, уточни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Споразумението, подписано от Украйна, Русия, Турция и ООН на 22 юли в Истанбул, даде възможност да бъде подновен износът на зърно от Украйна през Черно море. Подписването му бе значително събитие, което позволи да бъде избегнато обричането на глад на хиляди хора в Африка и на други места по света.