"Ако някой поиска да се намеси отвън в протичащите събития, той трябва да знае: да, те ще създават за Русия неприемливи заплахи от стратегически характер и нашият отговор на насрещните удари ще бъдат мълниеносен и бърз", каза руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

Целите на руската "специална военна операция" в Украйна ще бъдат постигнати. Това заяви пред руските депутати президентът Владимир Путин, цитиран от Асошиейтед прес.

Путин обеща отговор на опитите Русия да бъде изолирана.

Той говори днес в Санкт Петербург на заседание на Съвета на законодателите относно развитието на руската икономика и каза, че руската рубла, банковата система, транспортният сектор и икономиката на Русия като цяло са устояли на санкциите, наложени на Москва, предаде Ройтерс.

Министерството на икономиката очаква руският брутен вътрешен продукт да се свие с 8,8 процента тази година при стандартен сценарий или с 12,4 процента при по-консервативен сценарий, се казва в разпространен днес документ, до който Ройтерс си осигури достъп. Това показва, че санкционният натиск оказва своето влияние.

В обръщение към двете камари на парламента руският президент каза: "Искам отново да подчертая, че всички задачи на специалната военна операция, започнала на 24 февруари, която извършваме в Донбас и Украйна, ще бъдат безусловно изпълнени".

Това, по думите на Путин, ще "гарантира сигурността на жителите" на сепаратистките региони в Източна Украйна, които Русия призна за независими малко преди да предприеме инвазията си в Украйна, както и на жителите на Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г., и на "цялата ни държава в историческа перспектива".