Нова ескалация на протестите в Китай. Заради наложените строги мерки срещу COVID-19, жители на южния китайски мегаполис Гуанджоу отново влязоха в сблъсъци със силите за борба с безредиците. На видеоклипове в социалните мрежи се виждат полицаи в защитно облекло и демонстранти, които хвърлят предмети по тях.

Градските власти казаха, че ограниченията за Covid ще бъдат смекчени в няколко района. Китай отбеляза рекорден брой нови случаи през последните дни.

Според публикации в социалните медии протестите са се състояли късно във вторник и в ранните часове на сряда в квартал Хайджу.
 
Един жител на Гуанджоу каза пред агенция AFP, че е видял около 100 полицаи да се събират в село Houjiao в Haizhu и да арестуват най-малко трима мъже.

Мощната китайска система за сигурност реагира бързо, за да спре историческите демонстрации през уикенда в редица градове из страната.

Гневът избухна след близо три години антиковидни рестрикции, включващи повтарящи се локдауни в Китай и почти всекидневно PCR тестване на населението.

Район Хайчжу в Гуанчжоу, където живеят над 1,8 милиона души, е център на ново огнище на COVID-19 и от края на октомври е в карантина.