Електрозахранването в Харков и Харковска област е възстановено на почти 70%, съобщи ръководителят на областната администрация Олег Синегубов.

"Почти 70% от потребителите в Харковска област и в Харков вече са снабдени с електроенергия. Припомням ви, че вчера целият регион остана без електричество заради тероризма на окупаторите. Благодарение на нашите енергетици в полунощ вече е включена критичната инфраструктура на Харковска област, както и подстанции в Харковска, Лозовска и Чугуевска област", написа той в "Телеграм".

До четвъртък сутринта бяха пуснати в експлоатация канализационните и топлофикационните мрежи, каза той, а след това и метрото, трамвайната и тролейбусната мрежа и някои от абонатите в Харков.

Близо 70% от домакинствата в Киев нямат достъп до ток, а кметът Виталий Кличко заяви, че не изключвал най-лошия сценарий, при който тежките условия може да продължат месеци наред.

Междувременно Русия си върна 50 военнопленници при размяна с Украйна. Освободените руски военнослужещи ще бъдат транспортирани до Москва със специализирани самолети за лечение. Това е поредната подобна размяна между Киев и Москва от началото на конфликта, като досега са разменени около 1000 души.

В същото време голяма част от Украйна продължава да е без топлина, електричество и вода след продължаващите руски въздушни удари по енергийната мрежа.