Наводненията в два града в руските планини Урал се увеличават. Река Елшанка също е излязла от коритото си. Припомняме, че нивото на река Урал се надигна с няколко метра само за часове в петък, като проби язовирна стена в град Орск.

Кметът Василий Козупица, цитиран от руските информационни агенции, съобщи, че втората река в града, Елшанка, също е излязла от коритото си. Предприемат се мерки за евакуация на жителите от засегнатите райони.

Повече от 6100 души вече са евакуирани от 230-хилядния град, а 15 от 40 училища са наводнени.

Според властите река Самара в град Бузулук, на запад в Оренбургска област, също се покачва бързо. Взети са мерки за безопасността на жителите.

Президентът Владимир Путин нареди на министъра на извънредните ситуации Александър Куренков да лети до региона. Кремъл съоби в неделя, че наводненията вече са неизбежни и в уралския регион Курган, и сибирския регион Тюмен.

В град Курган, който има население от 310 000 души, властите наредиха на жителите на един крайречен квартал да се евакуират спешно, като казаха, че наводненията скоро ще пристигнат в града.

Губернаторът на Оренбургска област Денис Паслер обобщи, че наводненията са най-тежките, засегнали региона, откакто се води статистика.

По думите му са регистрирани наводнения по цялото течение на река Урал с дължина 2400 км, която тече през района на Оренбург, след това през Казахстан и се влива в Каспийско море.

Руските медии цитират властите в Оренбургска област, които оценяват щетите от наводненията на местно ниво на около 21 милиарда рубли (227 милиона долара) и казват, че наводненията ще се разсеят едва след 20 април.

В Казахстан президентът Касим-Жомарт Токаев заяви в събота, че наводненията са най-голямото природно бедствие в неговата страна по отношение на мащаба и въздействието от 80 години.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун изрази съчувствие на Путин за наводнението, каза държавната медия KCNA, подчертавайки по-силните връзки между Москва и Пхенян след срещата на лидерите миналата година.

"Нашият народ винаги ще бъде с руския народ", заяви Ким.