Една от на най-емблематичните рокли на принцеса Даяна беше продадена на търг в Ню Йорк за 604 800 долара.

Тя е изваяна от копринено кадифе с цвят на патладжан. Първоначалната оценка на аукционната къща „Сотбис“ беше 120 000 долара, но цената и нарасна повече от пет пъти.

Даяна облича роклята за официален кралски портрет през 1991 г., а след това – през 1997 г., се появява с нея и във фотосесия на списание Vanity Fair, точно преди смъртта си.

 

Дизайнер на роклята без презрамки е Виктор Еделщайн. Моделът има скулптурно деколте, а надолу се разтваря във формата на лале.

През 1997 г. роклята е продадена за 24 150 долара на благотворителен търг на „Кристис“, в който са включени 79 рокли, дарени от Даяна.

Благодарение на тях се събират 3,25 милиона долара, които се насочват към организации за борба със СПИН и рак, включително Royal Marsden Hospital – болница, на която принцесата е президент в продължение на осем години.

 
Даяна облича роклята за официален кралски портрет през 1991 г. Снимка: Sotheby's

 

С фотосесията във Vanity Fair списанието обръща внимание на търга, като определя решението на Даяна да продаде роклите си като „мощен символ на на промяната в живота ѝ“ след нашумелия развод с принц Чарлз.

„Изключително щастлива съм, че други ще споделят радостта, която аз изпитвах, докато носех тези рокли“, споделя тогава Даяна.

На търга на „Сотбис“, който се проведе в петък, бяха включени и други забележителни артикули от модата и развлеченията, включително билет за рождения ден на президента Джон Кенеди през 1962 г. , на който Мерилин Монро го поздравява с песен, и фланелката на баскетболиста Леброн Джеймс на „Маями Хийт“ от финалите на НБА през 2013 г.