Малко след началото на традиционната от 1974 г. регата Вогалонг, преминаваща през Канале Гранде във Венеция, местни жители обявиха днес, че водата в канала е позеленяла. В момента местни експерти анализират водата, за да разберат какво е довело до промяната на цвета й.

Сутринта на 28 май жители на Венеция съобщиха на полицията, че малко след началото на традиционната регата Вогалонг водата в Канале Гранде на Венеция в близост до прочутия мост Риалто е позеленяла, пише Coriere Della Sera. 

Природозащитници вече взеха проби от водата за анализ и казаха, че никога не е била с такъв цвят. Има предположения, че някой умишлено е хвърлил багрилото във водата на Канале Гранде, но това все още е само хипотеза, която трябва да бъде потвърдена.

Президентът на региона Венеция Лука Зая съобщи, че по този повод е свикана спешна среща от местните власти във Венеция, за да се установят всички възможни причини за това необичайно явление.

Местната полиция също разследва инцидента. Една от версиите за промяната на цвета на водата в Канале Гранде беше версията, че това може да са действия на екоактивисти.

Някои експерти смятат, че във водата може да са били хвърлени специални водорасли, а също така не изключват това да е действие на някой художник. Факт е, че през почивните дни Венеция е пълна с хиляди туристи. И така привличат вниманието им.

Превод: GlasNews

Снимка: Luigi Costantini/AP