Точно преди година, светът се сбогува с най-дълго управлявалият монарх. Кралица Елизабет II почина на 96 години след 70 години на трона. Годишнината от смъртта ѝ бе отбелязана по различен начин от близките ѝ в кралското семейство, като принц Хари дори се прибра у дома, за да отдаде своите почести.

Най-малкият внук на покойната кралица, който ще навърши 39 години на 15 септември, напусна Калифорния за кратко, без Меган Маркъл и децата им, за да присъства на ежегодните награди WellChild – благотворителна организация, която се грижи за тежко болни деца. Принцът подкрепя инициативата повече от десетилетие и я счита като една от основните си задачи като кралски представител, пише tialoto.bg

Хари се качи на сцената, за да връчи наградата „Вдъхновяващо дете“ във възрастова група 4-6 години. Тазгодишният получател е Вайълет Сиймур, която се превърна и в най-младия реципиент на вечерта. Хари дори я удостои със снимка, като коленичи, за да е на нейното ниво. Той също така изнесе реч, в която говори за покойната си баба.

Той започна с това, че миналата година е бил възпрепятстван да присъства на наградите, именно заради смъртта на кралицата. По думите му, тя е щяла да бъде първият човек, който да настоява той да бъде там, въпреки кончината ѝ. „Именно затова знам, че сега, точно година по-късно, тя ни гледа отгоре и е щастлива, че заедно продължаваме да почитаме такава важна дейност“, каза още принцът.

Миналата година Хари и Меган Маркъл трябваше да присъстват на наградите WellChild в Лондон на 8 септември, когато лекарите обявиха, че са притеснени за здравето на кралица Елизабет. Двамата отмениха участието си, за да може Хари да отпътува за Шотландия, където баба му си почиваше в любимата резиденция, замъкът Балморал.

В речта си Хари не забрави да спомене и семейството си в Калифорния, като се описа като „баща на две деца“, имайки предвид сина си Арчи и дъщеря си Лилибет, които са съответно на 4 и на 2 години. Той допълни, че всъщност отглежда пет души, включвайки в списъка и трите семейни кучета – Гай, който Меган Маркъл си взима преди запознанството си с принца, черния лабрадор Пула и бийгъл на име Мома, които се взимат в семейството след кралската сватба.

Принц Хари сподели, че е много добре запознат с радостите и предизвикателствата, които съпровождат родителството, като говори от името на човек, чиито деца не са се сблъскали със здравословни проблеми.

„До родителите, които са посветили целия си живот на децата си, вие имате най-искрените ми възхищения и уважение. Нивото на подкрепа и отговорност, което показвате всеки ден е ненадминато и безгрешно. Вие заслужавате цялата помощ, която ви е нужна“, каза Хари.

След като отдаде значимото на родителите, принцът се очаква да почете смъртта на кралица Елизабет II сам. В края на седмицата той ще замине за Дюселдорф, за да присъства на състезания от игрите Invictus, организирани в помощ на ранени и пенсионирани военни. Няколко дни по-късно към него ще се присъедини и Меган Маркъл.

Кейт Мидълтън и принц Уилям също почетоха паметта на кралица Елизабет. Двамата ще заминат за Уелс, където ще присъстват на малка частна церемония в катедралата „Свети Давид“, в която ще бъде включено и възпоменание за кралицата и нейния живот. Кралската двойка също така ще се срещне и с представители на местната общност, живеещи в манастирите до катедралата от 12-и век.

Катедралата „Свети Давид“ има уникална кралска връзка – това е единствената британска катедрала, в която суверенът има специално място в Куайра сред членовете на катедралата. Покойната кралица Елизабет II седеше там четири пъти по време на посещенията си, докато управляваше.

Уелският град, където се намира катедралата, посреща поклонници повече от 1400 години, откакто свети Давид, който е покровител на Уелс, се установява там и създава монашеска общност през шести век. Катедралата датира от 1181 години и привлича около 300 000 посетители всяка година.

Крал Чарлз и кралица Камила ще прекарат тъжния ден в усамотение в замъка Балморал, без да правят каквито и да е публични изявления.