Основателят на частната руска военна компания "Вагнер" - Евгений Пригожин заяви, че войниците му са завзели украинския град Бахмут. Засега от Киев няма потвърждение на информацията. В същото време Русия заяви, че започва преместване на стратегически ядрени оръжия близо до западните граници на Беларус.

По думите на Пригожин град Бахмут е превзет в "юридически смисъл". В съобщение в социалната мрежа Телеграм той обясни, че руското знаме е било издигнато на сградата на администрацията в града. Пригожин каза още, че украинските сили са концентрирани в западните части на населеното място.

От украинския генерален щаб обявиха, че Бахмут все още е под украински контрол. По-рано украинският президент Володимир Зеленски описа ситуацията около града като "особен и тежка" и подчерта, че руската страна не престава с опитите си да го завземе града.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр поясни, че всяка стъпка на украинските военни се планира внимателно, тъй като руснаците не обръщат внимание на загубите си, докато се опитват да засилят офанзивата.

Русия обяви, че ще премести своите тактически ядрени оръжия в близост до западните граници на Беларус, като по този начин те ще бъдат разположени в близост до НАТО. "Оръжията ще бъдат преместени на западната граница на нашата съюзна държава, което ще увеличи възможностите за гарантиране на сигурност", заяви руският посланик в Минск Борис Гризлов и добави, че ще бъде завършено съоръжение за съхранение, както беше наредено от президента Путин до 1-ви юли.