При въздушен удар по щаба за логистична подкрепа на подкрепяна от Иран милиция в центъра на Багдад днес беше убит неин високопоставен командир, съобщиха представители на милицията, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Атаката бе извършена на фона на нарастващото регионално напрежение, подхранвано от войната между Израел и "Хамас", и опасенията, че тя може да се разпространи в околните държави. Ударът освен това съвпада с настояването на представители на иракските власти водените от САЩ коалиционни сили да напуснат страната, отбелязва АП.

Народните мобилизационни сили (НМС) - коалиция от милиции, която номинално е под контрола на иракската армия - обявиха в изявление, че заместник-ръководителят на операциите им в Багдад Мущак Талеб ас Саиди, или "Абу Таква", е бил убит "в резултат на бруталната американска агресия".

Засега не е ясно кой е нанесъл удара.

Иракската армия каза в изянление, че "държи международните коалиционни сили отговорни за това непровокирано нападение срещу иракски орган за сигурност, действащ в съответствие с правомощията, предоставени му от главнокомандващия въоръжените сили".

Представители на американската армия и посолството в Багдад засега не са отговорили на запитванията на АП за коментар.