При поредния руски обстрел в Украйна днес са загинали най-малко 10 цивилни граждани. Други 20 души са ранени. Това стана ясно от съобщение на канцеларията на украинския президент.

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато страната все още се възстановява от предишната вълна от руски ракетни удари и нападения с дронове.

Губернаторът на Донецка област в Източна Украйна Павло Кириленко каза, че руските военни са използвали фосфорни боеприпаси при обстрела на село Званивка, на около 20 километра от град Бахмут, където през последните месеци се водят ожесточени боеве. При обстрела са били също така нанесени щети на жилищни блокове и на две училища в близкия град Угледар, добави Кириленко.

Руските войски са подновили обстрела и на град Никопол на река Днепър срещу Запорожката атомна електроцентрала. Нанесени са щети на жилищни блокове, газопроводи, електрически далекопроводи и на една хлебарница, съобщават местните власти.

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай каза, че при украински обстрел срещу две руски бази в окупираните градове Кремина и Рубижне са били убити и ранени десетки руски военнослужещи. Твърденията му не могат да бъдат потвърдени от независим източник, отбелязва Асошиейтед прес.