В Северно Косово започна премахването на барикадите след постигнатата снощи договорка между президента на Сърбия Александър Вучич и представителите на сърбите в Косово.

След проведените разговори сръбският президент Вучич заяви: "От утре преди обяд започва премахването на барикадите, не може да стане за два часа. Дали за 24 или за 48 часа барикадите ще бъдат премахнати, но недоверието не е премахнато. Тези, които си мислят, че могат да си играят с живота на сърбите и тяхното оцеляване, трябва да знаят, че както не сме го позволявали досега, няма да го допускаме и в бъдеще."

Сръбският президент призова разговорите да продължат "и да се опитаме да възстановим доверието". "Никога не сме виждали по-организирана съпротива на сръбския народ", каза Вучич.

Александър Вучич призова сърбите да премахнат барикадите, издигнати в Северно Косово, след като САЩ и ЕС са им гарантирали, че няма да има арести, съобщи официален представител, цитиран от Анадолската агенция.

Сърбия е получила гаранции от САЩ и ЕС, че няма списък с арести за сърбите, участвали в протестите и поставянето на барикади, заяви Петър Петкович, ръководител на Службата за Косово и Метохия, координационен орган на сръбското правителство.

Според него никой няма да бъде подложен на наказателно преследване за протестите.