Оптимизъм за Гърция след снощната среща на министрите от еврозоната. Новите предложения на гръцкото правителство – пари срещу реформи са дали положителен тласък на разговорите, казаха участници в тях. Гърция прие принципа на продължаване на настоящата програма за финансова помощ, която изтича в края на месеца и която ще запази страната платежоспособна, докато се намери дългосрочно решение по дълга.

Европейската комисия не възнамерява да обсъжда въпроса за опрощаване на дългове на Гърция, каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Нова среща за гръцкия дълг ще има в сряда.

Дискусиите между гръцкия премиер Алексис Ципрас и 18-те му колеги от еврозоната завършиха без пробив по въпроса за кризата със спасителния план за страната му, каза литовският президент Далия Грибаускайте, цитирана от ДПА.

„Срещата беше добра като процес, но не и като резултат”, каза тя и добави, че „много важни са следващите 48 часа”. Все още не усещаме, че гръцкото правителство наистина разбира какво... може да се случи, ако то не поеме тази отговорност - да вземе в свои ръце бъдещето на страната си, каза Грибаускайте.

Шефката на МВФ Кристин Лагард каза, че новите предложения на Атина все още не са достатъчно ясни и конкретни и не съдържат всичко, което кредиторите са очаквали.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас зае съвсем противоположна позиция. Той каза, че гръцките предложения съдържат повече от това, което са искали кредиторите.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви от своя страна, че е бил постигнат напредък, но още има много да се работи и изрази надежда, че споразумение може да бъде постигнато преди срещата на върха на ЕС в четвъртък.

Междувременно гръцките банки са въвели лимит за теглене на налични средства до 3000 евро. Ограничението е наложено след като през почивните дни от банкомати са изтеглени повече от 400 млн. евро.

Ако изтичането на средства продължи, властите ще бъдат принудени да въведат контрол над движението на капитали.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg