Хънтър Роуз Джоунс е едва на 4, когато отива на най-ужасяващия профилактичен преглед за едно малко дете. Отива на посещение при зъболекаря, който може би ще и каже, че никога повече няма да може да яде бонбони, ако иска зъбите и да си останат на мястото. В онзи ден обаче Хънтър и нейните родители разбират нещо много по-страшно и то без дори да го подозират.

4-годишното момиченце е диагностицирано с невробластом в четвърти стадий - агресивна форма на рак, която засяга голям процент от децата. За заболяването разбират от зъболекаря, който открил малък тумор в челюстта на момиченцето.

Хънтър преминава през пет химиотерапии, претърпява две трансплантации на стволови клетки, 12 облъчвания с радиация и 6 имунотерапии. Днес вече 5-годишното американско момиченце е напълно здраво. Засега.

Състоянието й обаче може да се промени във всеки един момент, защото към момента има 33% шанс детето да заболее отново. За последните три месеца семейството се бори с голяма застрахователна компания, за да осигури на момиченцето специална имунотерапия, но лечението се смята за експериментално и не се покрива от застрахователната им полица.

Родителите на Хънтър искат да се уверят, че детето им ще остане в ремисия - нещо, което е много трудно за вярване предвид агресивното заболяване. Майката и бащата на 5-годишното дете се надяват, че Хънтър ще има шанс за по-дълъг живот.

И двамата не работят, защото са посветили цялото си време на своята дъщеря. Затова покриването на всички разходи по лечението на Хънтър в един момент се превръща в нещо много трудно и дори непосилно. Стартират краудфъндинг кампания, с която призовават отзивчиви и благородни хора да им помогнат.

Тази седмица семейството получава лъч надежда, след като реновирана онкологична клиника в Ню Йорк решава да помогне на семейството и да им даде финансова помощ. Семейството заминава от Вашингтон за Голямата ябълка. В лечебното заведение момиченцето ще започне експериментална терапия с инжекции, която при успех ще намали шансовете на детето да заболее отново от невробластом до 10%. Детето трябва да остане в ремисия 5 години, за да се счита, че е напълно излекувано, споделят самите родители пред The Inside Eddition.

"Много е трудно да си майка и да виждаш как детето ти върши неща, които никое малко момиченце не би трябвало да знае. През нощта сама спира системите си, за да отиде до тоалетната, а после се връща и ги пуска отново", разказва през сълзи майката на Хънтър.

5-годишното момиченце е един малък герой, който казва с усмивка на майка си: "Мамо, ракът си тръгна".

На този етап детето е в много добро здраве. Шансовете, че болестта си е отишла завинаги, са големи, а единственото, което наистина има значение от тук нататък е Хънтър да расте като едно щастливо дете.

Превод и редакция: TrafficNews