В социалната мрежа X (Twitter) председателката на Международния комитет на Червения кръст Миряна Сполярич съобщи, че е пристигнала в ивицата Газа. Тя изтъква „неприемливите“ страдания на населението.

„Пристигнах в Газа, където страданията на населението са неприемливи. Повтарям нашия призив мирните граждани да бъдат защитавани съобразно законите за водене на война и помощта да може да влиза безпрепятствено. Заложниците трябва да бъдат освободени и МКЧК да има разрешение да ги посещава в пълна сигурност“, написа тя в социалната мрежа.

На 10 декември ще се проведе извънредна сесия на Изпълнителния съвет на Световната здравна организация, за да се обсъдят здравните условия в окупираната палестинска територия. Това показва документ на здравната агенция на ООН, цитиран от Ройтерс. Генералният директор Тедрос Аданом Гебрейесус е свикал заседанието, след като е получил искане от 14 членове на борда на СЗО, се казва в документа.

От своя страна германското правителство призова днес израелската армия да гарантира на стотиците хиляди мирни граждани в ивицата Газа реална и ефективна защита от боевете, чиято интензивност се засилва на цялата територия на палестинския анклав.