Кметът на Москва съобщи, че смята да преобразува моловете в културни центрове, след като много от собствениците им поискаха да ги затворят заради напускането на западните търговци на дребно.

"През последните шест месеца получих около сто заявления за ликвидация на търговски центрове - нерентабилни са, нека съборим, да построим жилищна сграда тук. Няма да направим това. В търговските центрове, ако забелязвате, има първокласни центрове за обслужване, спорт, детски площадки и много, много неща", заяви Сергей Собянин, цитиран от руската агенция "Интерфакс".

Стотици западни фирми, включително много търговци на дребно на облекло, стоки за дома и фирми за бързо хранене, затвориха магазините си след началото на войната в Украйна, поставяйки на изпитание финансовата рентабилност на търговските центрове.

Собствениците им се опитват да ги заместят с центрове за услуги и развлечения за свободно време. Това ги превръща в своеобразни културни центрове. Тяхното премахване, дори ако работата е нерентабилна, не се планира, каза кметът на Москва по време на образователен маратон.

"Търговските центрове се превръщат в някаква друга реалност - вече има по-малко търговия, повече услуги, развлечения, нещо като културни центрове", каза още кметът.

Собянин обеща, че властите ще се опитат да гарантират, че тези места ще бъдат запазени, за да има възможности за развлекателни дейности в близост до местата на живеене.