Модният гигант Prada обяви, че повече няма да използва животински кожи с косъм в дизайните си и новите си продукти, започвайки от дамските си колекции пролет-лято 2020. Инвентарът ще се продава докато сегашните количества не се изчерпят. 

Това се случи съвместно с Fur Free Alliance (FFA) – коалиция от над 50 организации за защита на животните от над 40 държави.

"Prada Group е отдадена на иновацията и социалната отговорност, и нашата политика срещу ценните кожи – постигната след позитивен диалог с Fur FreeAlliance, особено LAV и Humane Society of the United States – е продължение на тази ангажираност. Фокусът върху иновативни материали ще позволи на компанията да разучи нови граници на креативния дизайн докато задоволява търсенето за етични продукти", заяви Миучия Прада.

"Fur Free Alliance аплодира Prada Group за решението да спре употребата си на животински кожи с косъм", каза Йо Виндинг, председател на Fur Free Alliance. "Prada Group, заедно със своите марки, сега се включва към растящ списък с търговци без ценни кожи, които отговарят на променящото се отношение на потребителите към животните".

"За България това означава много. У нас предстои да се разгледа законопроект за забрана на фермите за кожи. Решението на модния гигант Prada Group показва за пореден път, че жестоката кожухарска индустрия няма бъдеще. Не само светът на модата, но и по-голямата част от обществото ни е против използването на ценни кожи – у нас това са над 75%, които не оправдават убиването на животни заради козината им. Надяваме се, че политиците, от които зависи тази забрана да стане факт, ще имат всичко това предвид, когато взимат решението си", каза Петя Алтимирска, председател на сдружение КАЖИ (български представител и организация-членка на Fur Free Alliance).

Жестокост в името на суетата: Газови камери избиват 130 хил. норки в България СНИМКИНПО: Отглеждането на животните у нас нарушава два нормативни акта

“Шанел“ се отказва от екзотичните кожиОт кожите с косъм вече се отказаха модните къщи “Версаче“, “Гучи“, “Армани“, “Майкъл Корс“, Дона Каран“

Снимки, видеа... Изложба за жестоката реалност във фермите за норкиСигналите за избягали норки зачестиха през последните месеци