Изложба разкрива жестоката реалност на фермите за ценни кожи в България. Официалното откриване ще се проведе на 21 март (четвъртък) 2019 г. от 17:00 ч. в Националния природонаучен музей при БАН в София. 

Целта е посетителите да разберат за влиянието на въпросната индустрия върху околната среда, животните и обществото. 

Фотографии, инфографики, видеа, макети и други материали, свързани с животновъдните обекти за ценни кожи у нас и в Европа, ще бъдат достъпни за публиката в рамките на една седмица.

Изложбата се организира от Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България, която беше подкрепена от над 51 хиляди български граждани и 64 организации. 

Жестокост в името на суетата: Газови камери избиват 130 хил. норки в България СНИМКИНПО: Отглеждането на животните у нас нарушава два нормативни акта

Основното послание на изложбата е, че фермите за ценни кожи представляват опасност за хората, нанасят непоправима вреда на околната среда и са проява на изключителна жестокост към животните.

През последните месеци зачестиха сигналите за избягали норки, които вече живеят свободно в природата и дори по улиците на големи български градове, като по този начин създават сериозни рискове за хората. 

Най-голямата ферма за норки у нас се намира до село Маджерито, Старозагорско. Създадена е през 2014 г. с намерението да има капацитет от 400 000 норки. В момента там има над 128 000 животни с ценни кожи.

В края на януари 53 организации изпратиха писмо до министъра на околната среда Нено Димов с искане за забрана на американските норки у нас, които не са включени в списъка с животните, позволени за отглеждане у нас.

Норки избягаха от ножа в родна ферма. Скриха се до бензиностанция ВИДЕОЖителите на село Маджерито се оплакват, че са опасни за стопанствата им

Методите за умъртвяване, признати от закона са изключително болезнени - токов удар или газови камери. Те за избрани с цел да не се наранява козината. И всичко това само и единствено в името на модата и суетата, коментираха пред TrafficNews от "КАЖИ / CAAI - Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията".