Цените на въглищата скачат, а потреблението им в световен мащаб се очаква да се върне на рекордните нива, достигнати преди близо 10 години - на фона на глобалния енергиен недостиг.

И докато инвестиралите в акции на въгледобивни компании печелят благодарение на високите цени на въглищата, ограниченията върху въглеродните емисии остават на заден план, на фона на опитите на правителствата да си осигурят традиционните енергийни продукти с оглед на нарушенията в доставките заради войната в Украйна, казват анализатори.

Нещо повече, забавящите се инвестиции в нови енергийни съоръжения затегнаха предлагането на въглища още повече, казва пред CNBC Питър О‘Конър, старши анализатор в Shaw and Partners.

“Кой би си помислил, че акциите на компании, свързани с мръсните стари въглища, ще са най-добре представящите се през последната финансова година. От началото на тази финансова година това също е най-добре представящият се сектор,” казва О‘Конър.

“Гледайки напред към следващата година - на фона на зимата и цените и наличността на природния газ в Европа, страните се обръщат отново към въглищата.

А предлагането е ограничено, защото никой не изгражда капацитет. Това ще остане така, предвид времето и COVID-19. Така че тези цени ще останат високи в по-дълъг период от време, вероятно доста след началото на 2023 г.”

Цената на въглищата, използвани за генерирането на електроенергия, се е увеличила с около 170% от края на миналата година, нараствайки рязко след началото на войната в Украйна.

В същото време цената на коксовите въглища е по-ниска. Ограниченият икономически растеж в Китай намалява производството на стомана, а оттам и търсенето на този тип въглища.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) наскоро публикува нов доклад, в който предупреждава, че потребелнието на въглища в световен мащаб се очаква да нарасне с 0.7% през 2022 г. и да се изравни с рекорда, поставен през 2013 г., ако приемем, че китайската икономика се възстанови, както се очаква, през втората половина на годината.

“Общото потребление в световен мащаб ще изравни рекорда от 2013 г., а търсенето на въглища вероятно ще нарасне още повече през следващата година до нови рекордни стойности,” според МАЕ.

“Това рязко увеличение допринесе значително за най-голямото годишно повишение на енергийните емисиите на въглероден диоксид в абсолютно изражение, с което те достигнаха до най-високото си ниво в историята,” казват от МАЕ.

Потреблението на въглища в световен мащаб вече бе нараснало с около 6% през 2021 г., когато световната икономика се възстанови от първоначалния шок от пандемията от COVID-19, според данни на МАЕ.

В основата на продължаващото нарастване на търсенето на въглища е недостигът на природен газ на фона на ограничаването на потреблението в ЕС на руското синьо гориво, докато Русия в същото време реагира с ограничаване на доставките за континента.

По тази причина потреблението на въглища в ЕС се очаква да нарасне със 7% през 2022 г., в допълнение към ръста от 14% за миналата година, казват от МАЕ.

“В основата е търсенето в сектора за добив на електроенергия, където се използват все повече въглища, които да заменят природния газ”.

“Няколко държави от ЕС удължават живота на електроцентрали на въглища, които бяха предвидени за затваряне, отварят отново затворени централи или вдигат ограниченията в работното време, за да намалят потреблението на газ.”

В същото време бойкотите на руски въглища водят до допълнително повишение на цените, казват от агенцията.

“Най-големите страхове на Европа се реализираха миналата седмица, след като Русия ограничи подаването по газопровода Северен поток до 20% от капацитета. Газовите запази може да не достигнат достатъчно високите нива, необходими за зимата,” казва анализаторът в ANZ Research Даниел Хайнс.

“Тъй като свободният капацитет за внос в Европа е ограничен, има вероятност страните от континента да се конкурират агресивно за доставки на втечнен природен газ.”

Глобалният пазар на природен газ, в това число и Азиатско-тихоокеанския регион, усеща натиска.

Миналата седмица японската Nippon Steel Corporation подписа споразумение с Glencore за доставката на термални въглища на цена от 375 долара за тон, която е най-високата, плащана някога от японската компания за суровината, информира Bloomberg.

Повишаващите се енергийни разходи продължават да допринасят за инфлацията в световен мащаб, принуждавайки централните банки да продължат със затягането на паричната политика.

Федералният резерв на САЩ повиши основната си лихва със 75 базисни пункта миналата седмица, като част от стратегията си за ограничаване на инфлацията.