Нов руски удар срещу Харков, вторият по големина град в Украйна, рано тази сутрин уби двама цивилни и рани седем души, съобщи областният губернатор Олег Синегубов в Телеграм, предаде Ройтерс. Обществената телевизия „Суспилне“ съобщи, че висока жилищна сграда в квартал "Шевченковски" е повредена, а магазин е пламнал. Други медии съобщават, че ударът е извършен веднага след полунощ.

Полицията потвърди смъртните случаи.

"Сред ранените са две жени на възраст 25 и 52 години и шестима мъже на възраст от 23 до 76 години", заявиха от полицията.

Снимки, публикувани от полицията в Tелеграм, показват няколко пожара в цивилни райони, включително в близост до многоетажна жилищна сграда. Властите съобщиха, че при нападението са били повредени няколко сгради, включително жилищни блокове и бензиностанция.

Нападението е извършено в момент, когато военновъздушните сили на Украйна съобщиха за множество групи руски безпилотни самолети на територията на страната. По-рано Синегубов съобщи за удар в Харков по жилищна сграда и ракетна атака по село северно от града. Няма данни за жертви и при двата инцидента.

Харков често е бил руска цел, като атаките се засилиха през последните седмици. В сряда атака с дрон срещу града уби четирима души и нанесе големи щети на жилищни блокове.