"Възможно е Путин да употреби ядрено оръжие, с което ще цели да унищожи Украйна." Това заяви бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова в студиото на “Офанзива” по NOVA NEWS.

“Още през април шефът на ЦРУ предупреди за възможна употреба на тактическо ядрено оръжие от страна на Путин. За да го изговори публично, си представете колко разузнавателни данни са натрупани и колко тревога е събрана, за да се направи нещо доста необичайно”, каза Поптодорова.

Според нея американските служби се държат по “безпрецедентен начин” в тази война. “Никога досега толкова защитена информация не е била споделяна, но сега се направи, за да може да бъде запазена Украйна”, поясни бившият посланик и изрази притеснение, че Путин има готовност да използва ядрено оръжие. “Не можем да бъдем сигурни, че Путин ще иска да използва такова оръжие, целейки да унищожи Украйна. Изначалната мотивация, която водят Путин и голяма част от руснаците, опира да унищожаване на Украйна като идентичност и нация.

Допускам и таква употреба, която може да бъде ограничена, но ще предизвика обратна реакция от Алианса”, коментира Поптодорова и припомни за предупреждението на главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заяви категорично, че ще има негативна реакция от страна на Алианса при евентуална употреба на ядрено оръжие.