Полското правителство реши да ограничи цените на електроенергията за всички домакинства от следващата година при потребление до 2000 КВтч годишно, заяви министър-председателят Матеуш Моравецки, цитиран от агенциите ПАП и БТА.

Моравецки представи новата мярка - част от по-широк пакет за подпомагане, наречен "Щитът на солидарността", на пресконференция в четвъртък.

„Щитът на солидарността“ има за цел да защити поляците от три- или четирикратно увеличение на цените на енергията, обясни Моравецки, който също каза, че правителството ще насърчи енергоспестяването.

„Една от точките в него е липсата на поскъпване на тока от януари“, каза премиерът. „Знам, че инфлацията е висока, но ние искаме да я задушим. Така че всички домакинства, без изключения, ще имат гарантирана цена на електроенергията до 2000 КВтч (потребление – ПАП) годишно.“
Според Моравецки домакинствата ще могат да спестяват до 150 злоти (32 евро) на месец от сметките си за електричество.

Лимитът ще се вдигне до 2600 КВтч за домакинствата с хора с увреждания, тези с поне три деца и земеделските производители, допълни той.

Освен това домакинствата, които успеят да намалят потреблението си на енергия с поне 10 процента през следващата година, ще получат 10 процента отстъпка от общата си годишна сметка, каза Моравецки.

Според премиера целият щит, включително обявената от Моравецки помощ за енергоемката промишленост, ще струва на полския бюджет поне 30 милиарда злоти (6,36 милиарда евро).
Полша разчита в голяма степен на въглища в производството на електричество и е изправена пред недостиг поради ембаргото върху руските въглища, наложено след нахлужането на Русия в Украйна, поради което цената на суровината скочи. Освен това полските електроцентрали трябва да поемат над средните разходи за квотите за емисии на ЕС, които трябва да закупят, за да компенсират своите емисии на въглероден диоксид.