Английски тийнейджър, който е починал на 15-годишна възраст от левкемия, ще стане първият католически светец милениъл, съобщава британският „Гардиън". Карло Акутис е бил компютърен гений, който помага за разпространяването на католицизма, като го преподава онлайн преди смъртта си през 2006 г.

Папа Франциск обяви, че Ватикана е признала второ посмъртно чудо на момчето, което позволява то да бъде канонизирано за светец.

Акутис е роден в Лондон през 1991 г. преди да се премести в Милано с родителите си Андреа Акутис и Антониа Салзано. Майка му разказва пред италиански медии, че от 3-годишна възраст момчето искало да посещава църквите в града и дарявало парите си на бедните.

Той помагал и на свои съученици в трудни моменти, защитавал тези с увреждания и носел храна и спални чували на бездомниците в Милано.

Акутис се научил да кодира още в началното училище, след което започнал да разработва сайтове за различни католически организации. Една от тях документира различни чудеса по света.

Според католическите вярвания хората могат да се молят на покойници, за които смятат, че са в рая и им помагат за да предадат съобщението на Бог. Това най-често се прави при болни роднини. Ако болният чудодейно се възстанови, това се класифицира като чудо от Ватикана. Ако на един починал човек бъдат доказани две чудеса, това позволява той да бъде обявен за светец от папата.

Акутис започва пътя си към признанието за светия след като папа Франциск признава едно от чудесата, които му се приписват – седемгодишно момче от Бразилия се възстановява от рядко заболяване след като си докосва тениска на Акутис. Свещеник се е молил на тийнейджъра от името на детето.

Звеното на католическата църква, което проверява истинността на чудесата, свиква медицинския съвет на Ватикана, който проверява случилото се.

По-късно става ясно, че жена от Коста Рика се възстановява чудодейно от инцидент с колело благодарение на Акутис. Майката на момичето се моли на гроба на Акутис за нейното оздравяване.

Жената е изписана от интензивното отделение 10 дни по-късно без никакви следи от нараняванията, пише bTV.

От всички 912 души, които папа Франциск е канонизирал до момента, Карло Акутис е най-скорошно роденият.