Легендарният авиоконструктор Иван (Вано) Микоян, един от създателите на многоцелевия изтребител МиГ-29, почина в Москва на 90 години, съобщи "Взгляд". През целия си живот Иван Микоян работи в своето авиоконструкторско бюро, основано през 1939 г. от чичо му Артьом Микоян, предава РИА "Новости".

Микоян е роден на 1 септември 1927 г. в Москва. През 1944 г. постъпва в авиационно-техническото училище в Душанбе. За разработването на изтребителя МиГ-29 е удостоен два пъти с държавната награда на СССР.

До края на живота си конструкторът беше съветник в Руската самолетостроителна корпорация "МиГ".

МиГ-29 е изтребител от 4-то поколение. В аеродинамично отношение той е много близък до Су-27, но основните разлики са няколко. МиГ-29 използва в конструкцията си най-вече алуминий, както и редица композитни материали. Крилете са със стреловидна форма. Ъгълът на стреловидност е 420. Самолетът има два вертикални стабилизатора, разположени от двете страни на двигателя и предкрилки в челната част на крилете. При въвеждането си в употреба това е един от първите изтребители, способни да изпълняват акробатичната маневра „Кобра на Пугачов“. Управлението е хидравлично.

МиГ-29 има система за автопилот, но за разлика от Су-27 не разполага с електродистанционна система за управление. Самолетът е много маневрен, с отлично управление при резки и продължителни завои. Конструкцията е предвидена да издържа претоварване със сила на ускорение до 9 g при маневри в бой.

TrafficNews.bg