Бившият президент на Китай Дзян Дзъмин почина на 96-годишна възраст. Това съобщиха държавните китайски медии.

Една от главните фигури в китайската история през последните десетилетия, Дзъмин ръководеше Китай, в период който страната отбелязва високоскоростен растеж, пише Би Би Си.

Той ръководи мирното предаване на Хонконг през 1997 г., но е критикуван за тежките репресии срещу духовната практика „Фалун Гонг“, която се е смятала за заплаха за комунистическата власт, през 1999 г.

Дзян се издига на власт след кървавото потушаване на протестиращите на площад "Тиенанмън" в Пекин през 1989 г., което довежда до международно остракиране на Китай. 

Събитието предизвиква ожесточена борба за власт на върха на Китайската комунистическа партия. 

В резултат на това Дзъмин, който първоначално е смятан за тромав бюрократ, е издигнат на висок пост. Той е избран като компромисен лидер с надеждата, че ще обедини хардлайнерите и по-либералните елементи.

Под негово ръководство с бързи темпове се развива икономиката, комунистите затягат контрола си върху властта и Китай заема своето място в челните редици на световните сили. Oфициално Дзъмин става президент на Китай през 1993 г. и се оттегля от поста през 2003 г.