Китайските власти в град Гуанчжоу насилствено извлякоха мъж от дома му, който се оказал контактен на болен от COVID-19. Реакцията на здравните работници е последвала, след като той отказал да отиде в изолатор, пише Си Ен Ен.

На видео кадри се вижда как двама души, облечени в защитни костюми, дърпат мъжа, който се съпротивлява. По-късно властите се извиниха за реакцията си.

Китай е изправен пред рекордно висок брой на нови случаи на COVID-19. Броят в страната на практика се утрои и достигна най-високото си равнище от началото на пандемията. Мегаполисите продължават да изпитват трудности да овладеят огнищата на зараза. Новооткритите случаи са съсредоточени основно в южния град Гуанчжоу и югозападния Чунцин.

Китайските мегаполиси Гуанчжоу и Чунцин обявиха в сряда облекчаване на ограниченията, свързани с COVID-19, ден след като демонстранти в южния район на Гуанчжоу - Хайчжу влязоха в сблъсък с полицията в рамките на поредица от протести срещу най-строгите COVID мерки в света.

Миналата неделя Китай отчете за четвърти пореден ден рекорден брой инфекции - 39 791 нови случая на заразяване с коронавирус, от които 3709 са били със симптоми, а 36 082 – безсимптомни. Във вторник страната отчете за първи път от няколко седмици спад в броя на заразените с коронавирус. Новите случаи на заразяване бяха 38 645, от които симптоматичните бяха 3624, а безсимптомните - 35 021.

Тези стойности все още са близо до рекорда от началото на пандемията, достигнат по-миналия уикенд. Прави впечатление, че по-голямата част от случаите са безсимптомни, а броят им остава малък, имайки предвид, че населението на Китай е 1,4 милиарда, припомня БТА .

Китай обяви във вторник, че ще ускори кампанията за ваксиниране на по-възрастните хора срещу COVID-19, след като регистрира рекорден брой нови случаи през последните дни, предаде Франс прес. 

Националната здравна комисия заяви, че ще се стреми да „ускори повишаването на нивата на ваксинираните хора на възраст над 80 години и да продължи да увеличава процента на ваксинираните хора на възраст от 60 до 79 години“. За тази цел ще бъде създадена специална работна група

Нивата на ваксинираните в Китай, особено сред най-възрастните, са един от аргументите, редовно изтъквани от правителството, за да оправдае строгата си здравна политика за нулев коронавирус с повтарящи се локдауни, карантина за пристигащите чужденци и почти всекидневно тестване на населението.

Само 65,8% от хората на възраст над 80 години са напълно ваксинирани, казаха на пресконференция във вторник служители на Националната здравна комисия. Това се дължи на обстоятелството, че Китай все още не е одобрил РНК-ваксините, считани за по-ефективни.