Американската фармацевтична компания "Пфайзер" (Pfizer) отчете приходи за първото тримесечие и коригирана печалба, които надхвърлиха очакванията на анализаторите, въпреки спада в продажбите й, предизвикан от по-ниското търсене на ваксината срещу КОВИД-19, съобщи Си Ен Би Си.

Печалбата на "Пфайзер" през януари - март е възлизала на 1,23 долара на акция, при очаквания за 98 цента на акция. Междувременно приходите са били 18,28 милиарда долара спрямо прогнозите за 16,59 милиарда долара.

Акциите на фармацевтичния гигант поевтиняха с близо 1 процент към 19:20 часа бълг. време. Към затварянето на вчерашната сесия на Уолстрийт акциите на компанията изтриха повече от 23 процента в рамките на година. Така пазарната стойност на компанията бе около 221,3 милиарда долара.

Производителят на фармацевтични изделия отчете нетна печалба от 5,54 милиарда долара или 97 цента на акция. През същото тримесечие на 2022 г. печалбата бе 7,86 милиарда долара или 1,37 долара на акция.

Компанията отчете продажби през периода януари - март за 18,28 милиарда долара, което е спад с 29 на сто на годишна база. Продажбите на свързаните с КОВИД-19 препаратите на компанията са допринесли със 7,1 милиарда долара за тези продажби.

Продажбите на ваксината против КОВИД-19 на "Пфайзер" са намалели с 10 милиарда долара, или 75 на сто, в сравнение със същото тримесечие на миналата година, предаде БТА.

Спадът се дължи както на намаленото търсене на международните пазари, така и на по-ниски договорени от правителството на САЩ доставки, докато страната се готви да прехвърли продуктите свързани с КОВИД-19 на търговския пазар по-късно през година, посочват от фармацевтичната компания.