Руският президент Владимир Путин следи ситуацията в Херсонска област, след като скъсването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ причини сериозни наводнения в украинската област, част от която се контролира от Русия. Това каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Говорителят на Кремъл обвини Украйна, че продължава да обстрелва руските спасители в засегнатите от наводненията територии, без да предостави доказателства за тези твърдения. Песков добави, че президентът на Русия Владимир Путин в момента не възнамерява да посети бедстващия район.

Във връзка с публикация във в. "Вашингтон пост", която се базира на разпространена в интернет изтекла информация, че през юни миналата година ЦРУ е узнало от европейска разузнавателна служба за намерение на шестчленен отряд на украинските сили за спецоперации да взриви газопроводите "Северен поток" 1 и 2, Песков отправи обвинения към "англо-саксонците".

Според говорителя на Кремъл Русия вече е говорила за възможното участие на т. нар. "англо-саксонци", както Москва нарича САЩ и Великобритания, в "терористично нападение". Песков отбеляза, че Москва иска да види подобаващо разследване на експлозиите - нещо, което Русия се оплаква, че не се случва.

Говорителят на руския президент посочи, че взривяването на тръбопровода за амоняк "Толиати-Одеса" е усложняващ фактор, който може "да има само отрицателно влияние" за черноморската зърнена сделка. Песков отново обърна внимание на позицията на Русия, че възобновяването на работата на тръбопровода е неразделна част от зърнената сделка, за подновяването на която Москва многократно изразява съмнения през последните седмици.

Говорителят на Кремъл обяви също, че руският президент Владимир Путин ще даде голямата си пресконференция в края на годината.

Песков изрази и благодарност към съседен Беларус, че е освободил 25-годишната руска гражданка София Сапега, задържана през май 2021 г. заедно с тогавашния си приятел, беларуският журналист дисидент Роман Протасевич. Тогава самолетът на авиокомпания "Райънеър", с който пътуваха от Атина за Вилнюс, бе принуден да кацне в Минск.