Необходимо е международно разследване на престъпленията на режима на Володимир Зеленски, каза днес прессекретарят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков. Той направи това изявление в отговор на намерението на Зеленски да инициира международно разследване на катастрофата на руския самолет Ил-76, превозвал според Москва пленени украински военнослужещи, пише ТАСС.

Руското министерство на отбраната каза, че самолетът е бил свален от украински зенитни ракети. Междувременно черните кутии на са били открити от руските власти. Това съобщи представител на службите за извънредни ситуации пред РИА Новости.

"И двете черни кутии бяха намерени - записващите устройства за полетни и гласови данни".

Те са в добро състояние. Били са открити в опашната част на самолета и вече са предадени на разследващите. 

Песков определи свалянето на самолета като "изцяло чудовищна постъпка". "Това е едно от онези действия, които не се поддават на разбиране", добави той в отговор на въпрос дали Москва анализира ситуацията.

Засега не е ясно как катастрофата ще повлияе на перспективите за продължаване на размяната на пленници. "Но отново повтарям, това е процес, който трябва да се провежда в абсолютна тишина", подчерта говорителят на Кремъл.

Той добави, че разследването на катастрофата трябва да приключи, преди екипажът да бъде представен за държавни награди. "Просто си представете: първоначално все пак военните трябва да кажат какво се е случило. Това могат да кажат само нашите военни, това е техен прерогатив", подчерта Песков.

"Засега не е до край ясно, какво се е случило. Едва вчера следователите започнаха да проучват останките от самолета. За какво може да се говори в момента?", заяви още Песков.

Вчера Москва каза, че самолетът, свален на 45 километра от украинската граница, е превозвал 65 украински военнопленници, като обвини Украйна за катастрофата, припомня АФП. Общо на борда на самолета е имало 74 души, сред които няма оцелели.

Заради разбития руски самолет: Украйна иска международно разследванеЗеленски отмени всичките си пътувания