Четири нови области днес влязоха де юре в състава на Русия и страната стана по-голяма, а това е много важно, заяви днес пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той припомни, че президентът Владимир Путин е подписал конституционните закони за приемане в състава на Русия на новите територии – Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), а също Херсонска и Запорожка област.

Завършването на юридическите процедури по анексирането на въпросните територии настъпва в момент, в който 18 процента от тях бяха отвоювани в хода на украинската контраофанзива.

Запитан дали няма противоречие между обещанието, дадено на населението в тези територии, че сега те са "с Русия завинаги", и потвърденото от министерството на отбраната изтегляне на руските военни от редица селища в тези райони, Песков отговори: "Няма каквото и да било противоречие. Те ще бъдат с Русия завинаги, ще бъдат възвърнати".

Формулировката на законите не дава ясна представа за точните граници на анексираните територии, за които претендира Москва, като Песков също отказа да даде повече яснота по въпроса, допълва Ройтерс.

"Още веднъж повтарям: определени територии ще бъдат върнати и ще продължим да се съветваме с тази част от населението, която изразява желание да живее с Русия", каза Песков.

Днес руският външен министър Сергей Лавров също коментира темата по време на заседание на Държавната дума (долната камара на руския парламент), предаде ТАСС. По думите му присъединяването на ДНР, ЛНР, Запорожка и Херсонска област към Русия е "логично продължение на обединяването на руските земи, започнало през 2014 г. с връщането на Република Крим и град Севастопол".

На днешния си брифинг Песков отговори и на въпрос относно изказването на Пентагона, че предоставените на Украйна мобилни реактивни системи за залпов огън "Хаймарс" могат да бъдат използвани за удари срещу цели в Крим.

Вчера заместник-помощничката на американския министър на отбраната по въпросите за Русия, Украйна и Евразия Лора Купър заяви, че САЩ смятат, че предоставените от тях системи "Хаймарс“, както и боеприпасите към тях, позволяват на украинската армия да поразява цели, сред които и Крим.

"Подобни изказвания и пряко, и косвено отново потвърждават непосредствената въвлеченост на САЩ в този конфликт, което създава изключително опасна ситуация", каза говорителят на Кремъл.

Песков коментира и темата за взривовете по газопроводите "Северен поток", като подчерта, че Русия "задължително" трябва да участва в разследванията по случая.

Операторите на двата газопровода Германия и Русия казаха, че не могат да инспектират повредените участъци поради ограниченията, наложени от датските и шведските власти.