Много други страни желаят да закупуват руска енергия, докато Европа се стреми да намали зависимостта си от доставки с произход от Русия. Това каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Други купувачи могат да компенсират липсата на търсене от Европа, заяви Песков на брифинг пред репортери. "Европа не е единственият потребител на природен газ, а и не е единственият континент, който се нуждае от газ", добави той.

По думите му "има региони, които се развиват с много по-бързи темпове (...) те могат да компенсират (намаленото) търсене на (руски) газ в Европа".

От началото на войната в Украйна, Европейският съюз се ангажира да намали зависимостта си от руската енергия, като въведе ограничения върху вноса на руски петрол и предложи таван на цените на руското синьо гориво.

Същевременно руският държавен газов гигант "Газпром" драстично намали обемите, които доставя за Европа, като се позова на неизпълнение на изискването за заплащане в рубли от страна на клиентите, вместо в определените в договорите долари или евро. От Москва изтъкват като причина и технически повреди по съоръжението "Северен поток-1", за които обвинява наложените западните санкции.

Сред страните, които се възползват от спада на руския износ за Европа, е Китай, който купува повече и по-евтина енергия от Русия. Също така се обсъжда голям нов инфраструктурен проект за пренос на газ до Китай през Монголия.