Първите повиквателни в Русия пристигнаха часове, след речта на президента Путин, който тази сутрин обяви частична мобилизация. Това става ясно от десетки призовки бяха сканирани и разпространени в Туитър и най-различни Телеграм канали.

Служители на т. нар. "военкомати" събират младежи и мъже директно на улицата и в парковете на големите градове. В други случаи "поканата" за участие в "специалната военна операция" идва на работното място.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу увери, че мобилизацията ще бъде ограничена само до тези, които имат опит като професионални войници и че студенти и наборници няма да бъдат свиквани под знамената.

Въпреки това "Гугъл трендс" показа рязко увеличение на търсенето в "Авиасейлс" (Aviasales), най-популярният сайт в Русия за покупка на самолетни билети.

Данните на сайта показват, че всички директни полети от Москва до Истанбул и Ереван са напълно разпродадени. И двете страни не изискват визи на руските граждани.

Няма билети и за някои полети с прекачване, като например през Тбилиси, а същевременно най-евтините билети до Дубай струват 300 000 рубли (5000 долара), или пет пъти повече от средната месечна заплата в Русия.

Дори местата за влака от Москва за Минск вече са разпродадени, въпреки че Беларус едва ли би могла да се смята за удачна дестинация за бягство. Там засега поне няма обявена мобилизация. 

Това е третата мобилизация в историята на Русия. 

Много от руснаците са отчаяни и смятат, че са поставени в затворен кръг.

"Още преди 10 дни дойде повиквателната, която е с дата за утре. Много по-отдавна са го планирали. Сега няма никакъв изход. Или отиваш на фронта, или като отказник отиваш в затвора, а от затвора - пак на фронта", се чува да казва жена, говореща явно за съпруга си на аудиозапис, разпространен в украинските Телеграм канали.

В Русия вече има и сериозни притеснения, че мобилизираните изобщо няма да бъдат 300 000, както обяви военният министър Шойгу, а в пъти повече. Тези спекулации тръгнаха след публикуването на указа на Путин за частичната мобилизация. В нето точка седем е засекретена и пише само "за служебно ползване".

Младежкото демократическо движение „Весна“ (Пролет) призова гражданите да излязат на протестни действия срещу обявената мобилизация.  Протестите са под мотото „Не на могилизацията“, игра на думи, идваща от руската дума могила, която означава гроб. Мнозина обаче се страхуват, че масовите протести могат да бъдат използвани от военкоматите, за да им бъдат връчени повиквателните. 

„Току що Владимир Путин обяви „частична“ мобилизация в Русия. Това означава, че хиляди руски мъже – наши бащи, братя и съпрузи – ще бъдат хвърлени в месомелачката на войната. За какво ще умират? За какво майките и децата ще проливат сълзи? За двореца на Путин. Сега войната истински ще влезе във всеки дом и всяко семейство. Досега властите говореха ,че воюват само „професионалисти“ и, че те ще победят. Стана ясно, че не побеждават, и за фронта започнаха да събират затворници. А сега е обявена мобилизация.

Значи положението е крайно тежко. Войната вече не е „някъде там“ – тя дойде в нашата страна, нашите домове, за да вземе нашите близки. И те трябва да загиват, за да поправят грешките на путиновия режим, който вкара Русия в чудовищна касапница, изолация и нищета.

Депутати и чиновници, които ежедневно виеха за нуждата от мобилизация, ще си останат в своите топли кресла – живи и здрави. Ние считаме, че точно те трябва да бъдат мобилизирани и пратени в Украйна – сами да гинат за болните си фантазии, а не да отправят на смърт обикновени момчета, пише гражданка на Русия в Телеграм. 

Специалният комитет на Съвета на федерацията по конституционно законодателство прие днес промени в Наказателния кодекс на Руската федерация, предвиждащи наказания за мародерство, отказ от участие във военни действия и доброволно предаване в плен.

Предвидените наказания за отказа за изпълнение на заповед на началника във военно време и за отказ от участие във военни или бойни действия е от 2 до 3 години затвор. За подобни престъпления, довели до тежки последици, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

За оказване на съпротива по време на действаща военна служба или нарушаване на заповеди по време на мобилизация или военно положение се предвижда наказание затвор до 15 години, съобщава ТАСС.

Друга промяна в закона предвижда лишаване от свобода до 10 години за доброволно предаване в плен, сега това се наказва с до седем години затвор. 10 г. затвор е максимално наказание за умишлено увреждане на военна техника.

Законът предвижда въвеждането на наказателна отговорност за грабежи по време на война или конфликт. Има се предвид незаконното присвояване на имущество на други хора, включително "имущество на цивилното население, което е на убитите или ранените". Подобно деяние без утежняващи вината обстоятелства ще се наказва с до шест години затвор, а ако е упражнено насилие или е имало заплаха - до 10 години.

Ако престъплението е извършено при сговор и щетите са в особено големи размери или със заплаха за убийство - до 15 години.