Мъж от полуостров Кенай в Аляска почина от вируса AKPV, съобщава Alaska Public Media. Той е имунокомпрометиран и е първият известен човек, починал от вируса на Alaskapox или AKPV. 

Здравният отдел съобщи за смъртта му в петък.

Alaskapox е открита в щата през 2015 г. и е свързана с други ортопокс вируси като едра шарка, кравешка шарка и маймунска шарка. 

Епидемиологът д-р Джулия Роджърс, която работи за федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията и е назначена в отдела за обществено здраве на Аляска, каза, че вирусът заразява предимно животни. 

„Ортопокс вирусите са зоонотични вируси, което означава, че те циркулират предимно в животинските популации, като понякога се разпространяват и при хората“, обясни Роджърс. 

Според Роджърс се очакват всякакви инфекции с AKPV да останат редки и е малко вероятно някой, който не е имунокомпрометиран, да почине от вируса. 

Все още няма доказателства за предаването на вируса от човек на човек. 

Само шест души са имали потвърдени случаи на този вид шарка и всички те са били в района на град Феърбанкс в Аляска. Те са се заразили с контакт с животни. 

Тестове за вируса в щата на дребни бозайници са показали заразяване при червени полевки и катерици.

Мъжът, починал от вируса, е живял сам в гориста местност на полуостров Кенай и е хранел и общувал с бездомна котка, която редовно го е драскала и е ловувала с дребни бозайници. Котката е изследвана за AKPV и е отрицателна. 

Роджърс добави, че жителите на Аляска трябва да бъдат внимателни, когато боравят с дребни бозайници. 

Хората трябва да носят ръкавици, когато изваждат дребни бозайници от капани и да измиват ръцете си след това. 

Всеки, който има лезии от шарка е добре да се обърне към лекар и да бъде прегледан. 

Здравните власти в Аляска съобщиха, че мъжът, починал от AKPV, е бил в напреднала възраст и с отслабен имунитет заради лечение на рак. Симптомите му са започнали с голяма лезия в областта на подмишниците. По-късно той развива още подобни на шарка лезии, а неговият личен лекар изпраща проба в Център за контрол и превенция на заболяванията, където е идентифициран като заразен с AKPV.