Талибанските власти екзекутираха днес афганистанец, осъден за убийството на друг мъж, което е първата публична екзекуция откакто бившите бунтовници овладяха Афганистан миналата година, предаде Асошиейтед прес.

Съобщението подчертава намеренията на новите управници на Афганистан да продължат твърдолинейната политика, прилагана откакто поеха управлението на страната през август 2021 г., и да се придържат към своето тълкуване на ислямското право шериат.

Екзекуцията беше извършена в западната афганистанска провинция Фарах пред стотици зрители и много висши талибански служители, включително от столицата Кабул, според високопоставения говорител на правителството на талибаните Забиула Муджахид.

Решението за изпълнение на наказанието беше „взето много внимателно“, каза Муджахид, след като бе одобрено от три от най-висшите съдилища в страната и върховния лидер на талибаните молла Хайбатула Ахунзада.

Екзекутираният, идентифициран като Таджмир от провинция Херат, е бил осъден за убийството на мъж преди пет години и за кражбата на мотоциклета и мобилния му телефон и бил направил самопризнания. Жертвата е идентифицирана като Мустафа от съседната провинция Фарах. Много афганистанци използват само едно име.

След като превзеха Афганистан през 2021 г., през последните седмици от изтеглянето на силите на САЩ и НАТО от страната след 20 години война, талибаните първоначално обещаха да бъдат по-умерени и да зачитат правата на жените и малцинствата.

Вместо това те ограничиха правата и свободите, включително като наложиха забрана за обучение на момичетата след шести клас. Те са извършвали също и публично бичуване в различни провинции, наказвайки няколко мъже и жени, обвинени в кражба, изневяра или бягство от дома.

Бившите бунтовници срещнаха трудности при прехода си от война към управление на фона на спад в икономиката и отказ на международната общност да ги признае официално.