БСП и "Възраждане" не се отзоваха на поканата от ГЕРБ за обсъждане да се включи ли президентът на Украйна Володимир Зеленски с видео обръщение към депутатите по време на тържественото заседание на 19 октомври. Срещата в парламента е инициирана от ГЕРБ-СДС, които анонсираха идеята си вчера, само 2 часа след като заедно с ПП, ДБ, ДПС и "Български възход" надделяха над БСП и "Възраждане" и предложиха на администрацията на парламента да не изпраща покани за заседанието към посланиците на Русия и Беларус. На срещата се очаква да се обсъди и организацията за евентуалното участие на Зеленски.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че социалистите няма да участват в срещата, тъй като намират темата за излишна.

"Ключовите теми за българските граждани са високите цени и ниски доходи, инфлацията и липсата на предвидимост. Парламентарните партии трябва да обсъдим спешни мерки като тавана на цените на ток, газ, вода и парно, както и бюджета за 2023 г.

Преговорите за съставяне на правителство трябва да вървят успоредно с гласуване на бюджета. Дори да няма правителство, бюджет трябва да има", посочи тя във фейсбук.

И покани партиите на нова среща - в понеделник. БСП предлагат на нея да се обсъди макрорамката на бюджет 2023 г., както и да се търси съгласие по спешните мерки за подкрепа на семействата и икономиката до края на годината.

Костадин Костадинов обяви, че и "Възраждане" няма да отидат на срещата.